Gezonde omgeving

Nergens in het land is de lucht zuiverder dan hier in De Haan Aan Zee.

Onze school ligt tussen de zee en het duinbos midden in de duinen.  Via een tunnel onder de duinenrij zijn we zo aan zee.

Het Zeepreventorium stelt voor alle patiënten een programma kinesitherapie, sport en zweminitiatie op. De patiënten worden ook door de opvoeders van hun leefgroep op de sportterreinen van het Zeepreventorium aangezet tot meer bewegen.

Ook BAZ werkt mee aan de gezondheid van elk kind.

  • Kinderen krijgen les van een gespecialiseerde leerkracht lichamelijke opvoeding: De L.O.-leerkracht staat garant voor gevarieerde en uitdagende opdrachten. De kinderen zijn er dol op!
  • Regelmatig wordt er tussen de lessen door een korte ‘sportbreak’ gehouden, een bewegingstussendoortje van vijf minuutjes in de klas, om het bloed weer te laten stromen.

Kinderen kiezen uit de spelkoffer en spelen hiermee tijdens het speelkwartier op de speelduin of de speelplaats.

Daarnaast wordt voortdurend aandacht besteed aan de hygiëne bij de kinderen zelf en van de leer- en leefomgeving… Een onderhoudsploeg staat dagelijks klaar.

De patiënten en hun ouders krijgen door medewerkers van het Zeepreventorium een inleiding tot gezond eten (bereiden) en dit naar gelang hun aandoening.

  • In samenspraak met het Zeepreventorium wordt tijdens de schooluren gezorgd voor een stuk fruit als gezond tussendoortje en een evenwichtig menu in de loop van de week.
  • Kinderen kunnen ook steeds water drinken. Snoep, koeken en frisdranken worden totaal geweerd.

 Onze school wil die gezonde omgeving ook een groen kantje geven en daarom zijn wij een MOS-school.

Mos?  Neen, we bedoelen niet de zachte bodembedekking uit het bos maar Milieuzorg Op School.  MOS is een milieuzorgproject van de Vlaamse overheid, van kleuter- tot en met hogeschool.  MOS omvat  5 thema’s:  natuur op school, verkeer, water, afvalpreventie en energie.

Het is de bedoeling om het kind bewuster te leren omgaan met de natuur, de dieren, het sorteren van afval, het  recycleren, het composteren, gezonde voeding, het zuinig zijn met energie, het ontdekken van milieuvriendelijke energiebronnen, veiligheid in het verkeer en nog veel meer.

Ook in BAZ dragen we ons steentje bij:

  • Op dikke-truien-dag warmen we onszelf op met wat aerobic en we zingen zelfs om het milieu een handje te helpen.
  • We gaan ook eens kijken wat er met het afval gebeurt op het containerpark.
  • Lege batterijen, cartridges en balpennen verzamelen we in de MOS-hoekjes. Er zijn MOS-hoekjes in de klas en de gangen.
  • In het voorjaar observeren we de bloei van voorjaarsbloemen en 2 keer per jaar kweken we onze eigen groenten om die daarna gezond en mager te bereiden.